Kuchnia

Jesienna szarlotka z kruszonką

Jesień to pora roku, która nastraja do próbowania nowych rzeczy. Kiedy na zewnątrz pada deszcz i wieje wiatr i nie chce Ci się wychodzić z domu, to może warto wtedy skusić się na dawno odkładaną lekcję pieczenia?. Wspaniałą sprawą może być samodzielne wypiekanie sprawdzonych już ciast i ciasteczek, ale i eksperymentowanie z nowymi wersjami wypieków. Interesującym przepisem na początek przygody może być szarlotka, która nie powinna nastręczać Ci problemów. Przygotowanie nie zajmie również dużo czasu, dlatego na niespodziewany przyjazd gości będzie również idealnym rozwiązaniem.

Dla kogo przygotować szarlotkę?

Ciasto jabłkowe jest bardzo uniwersalne. Dzięki wielu sposobom i metodom przygotowywania możesz je przygotować na wiele okazji. Bardzo wiele zależy od Twoich gości i okazji, na jaką się przygotowujesz. Jeśli idziesz na urodziny do koleżanki, odpowiednia będzie szarlotka z kruszonką. Kiedy wybierasz się na urodziny do teściów, może odpowiedniejsza będzie szarlotka królewska z biszkoptem, musem i galaretką. Wybór należy do Ciebie i okazji, na jaką się wybierasz.

Czy szarlotkę mogę przyrządzić na każdą okazję?

Szarlotka jest świetnym pomysłem na szybki deser w jesienne popołudnie. Bardzo dobrze smakuje przy popołudniowej kawie lub herbacie. Ciasto z jabłkami jest uwielbiane przez niemal wszystkie dzieci. Dzięki swojej prostocie przygotowania nie będziesz miał problemu również ze składnikami. To tanie i proste ciasto. Jeśli tylko masz ochotę na łakocie, możesz przygotować je w każdej chwili. Placek z jabłkami możesz przygotować również jako deser dla osób chorych na celiakię lub choroby z nietolerancją glutenu. Dzięki zastosowaniu odpowiedniej mąki będziesz miał możliwość przygotować specjalną szarlotkę dla swoich gości bez zawartości niezdrowych substancji. Przepis na szarlotkę bezglutenową.

Szarlotka z kruszonką – sposób podania

Szarlotka z kruszonką najlepiej smakuje wykonana z kruchego ciasta, za to sposób podania zależny jest już tylko od Twojej wyobraźni. Poniżej kilka orientacyjnych pomysłów na podanie ciasta z jabłkami.

  • Z kruszonką posypana cukrem pudrem – jeden z bardziej klasycznych sposobów, bardzo smaczny, zachęca do jedzenia.
  • Z owocami – borówki, maliny (mogą być podane jako dżem).
  • Z bitą śmietaną – ciasto polane bitą śmietaną z dodatkiem słodyczy.
  • Lody – jabłecznik na gorąco z dodatkiem lodów, jest wyjątkowo smaczny w chłodny dzień.

To jedynie niektóre sposoby podania, które oczywiście można ze sobą łączyć w dowolny sposób. Wszystko zależy od Ciebie i jabłecznika, na jaki się zdecydujesz.

Upieczenie pierwszej szarlotki może być dla Ciebie bardzo ciekawą przygodą z kulinariami.
Wypieki to zarazem zachęcający i smaczny sposób na spędzanie czasu z rodziną. Pamiętaj, aby swoje wypieki przygotowywać ze zdrowych i pełnowartościowych składników.